Argentina je pátou největší vinařskou zemí na světě. Má 346 000 ha vinohradů což znamená pro vinařskou produkci „cisternu beze dna“. Domácí spotřeba vína je nízká, proto se musí vinaři spoléhat na export. Porosty révy leží ve výškách mezi 600 a 1400 m nad mořem na rozsáhlých náhorních rovinách, probíhající s řetězcem And. Složení půdy je zde velice různorodé a mění se v závislosti na nadmořské výšce a oblasti. Jsou to středně úrodné půdy, tvořené štěrkem, vápencem a hlinitým pískem .
Podmínky argentinských vinic nejsou zrovna dokonalé a počasí je velice nepředvídatelné. Ve vysokých výškách jsou zimy studené a jarní mrazy představují skutečné nebezpečí. Vzhledem k nedostatku vodních srážek se musí vinice zavlažovat. Na to má však Argentina jeden z nejmodernějších systému svého druhu na světě. Proto, aby se zde mohli podzemní vodní zdroje „narážet“ vykopaly vinaři asi 30 000 studních systémů. Bez zavlažování by v Argentině nebylo pěstování vína vůbec možné. V zimě v Andách spadne velké množství vodních srážek i sněhu, ale v létě je tato oblast na srážky chudá. Díky nízkým nočním teplotám jsou hrozny bohaté na aromatické látky a jsou sytě zabarvené. Největší množství vinné révy roste na nejzazším západě země na úpatím And, v provincii Mendoza. Mendoza není jedinou vinařskou oblastí, ale je tou nejdůležitější, zabírá přes 260 000 hektarů. Další vinice jsou například v Riu Negro, Cerezy, San Juan, Moscatelu Alejandría a z vysokovýnosné Bonardy. Nejdůležitějšími odrůdami vinné révy v Argentině jsou Pedro Ximenéz, Bonarda, Malbec, Alexandermuskat, , Torrontés Riojano a další. V záviděnímhodném kontrastu s Chile je paleta vinných odrůd v Argentině rozmanitější a barevnější.
Mendoza
Oblast kolem hlavního města provincie Mendoza, ležící ve výšce kolem 1000m n.m. . Mendoza je nejdůležitějším a největším vinařskou oblastí Argentiny. Má přes 260 000 hektarů a 70% argentinského vína pochází právě odtud. V oblasti červených vín je víc jak 30 000 jednotlivých pěstitelů a asi 40 000 ha půd je osázeno bílou odrůdou. Panuje zde suché stepní podnebí a v létě se teploty vyšplhají až na 40 stupňů. Mendoza také trpí na nedostatek srážek, a tak díky umělým systémům vodních kanálů stéká voda z tajících andských ledovců do pěstitelských oblastí. Oblast Mendozy se člení do více podoblastí. Podoblast Luján de Cuyo má vynikající podmínky pro Malbec a Cabernet Sauvignon. Podoblast Maipú je nejlepší pro Cabernet Sauvignon. Podoblast Tupungato se považuje za novou oblast pro pěstování odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Merlot a také je toto území v současné době nejzajímavější pro zahraniční investory. Vinařský potenciál Mendozy nebude ještě dlouho vyčerpán. Půdy jsou zde rozmanité: aluviální písčito-jílovité, kompozitně aluviální, kamenité, aluviální vápencovité, hluboké, úrodné i neúrodné.
San Juan
Tato oblast je sušší a teplejší než Mendoza. Pěstují se zde hlavně bílé odrůdy, ale i červené a dolihované. Patří mezi ně asi čtvrtina rozlohy argentinských vinohradů. Podnebí je zde teplé a pravidelně sžíhané větrem tak mocným, že dokáže usušit květy na révě, čím zabrání tvorbě plodů. Réva tu roste od 600 do 900 metrů v šesti údolích za sebou. Pěstují se zde poměrně vzácné odrůdy jako Pedro Giménez, Moscatel de Alejandría, Torrontés a velké množství odrůdy Cereza. Díky mírným létům a chladným nocím jsou zde ideální podmínky k pomalému dozrávání, a tím i k vyvinutí jemné chuti a aroma. Půda je zde neúrodná, kamenitá a aluviální. Z červených vín se zde pěstují Syrah, Bonarda, Cabernet Sauvignon a Barbera. Z bílých vín Pedro Giménez, Moscatel de Alejandría a Torronés.
Opravdu chcete vyprázdnit košík?