Španělsko má vinařský průmysl obdařený zvláštní směsí tradice a inovace, která ho v posledních letech tlačí v jemných vínech do popředí. V současnosti je to ideální lovecký revír pro znalce dobrých vín.
Poslední léta 20. století byla svědkem výjimečně vysokých investic do vinic i bodegas (sklepů). Na španělská vína je dnes spolehnutí jako na bezpečně kvalitní a hodnotná; je to změna, která nastala díky snaze po mezinárodním uznání.
Španělé se pokoušejí přesvědčit zákazníky, že mají i další vinařské oblasti, než jen úspěšnou Rioju. Sherry si samozřejmě udržuje své klasické postavení, ale jsme svědky vzestupu dalších oblastí, jako např. Navarra či Penedés.
Nejlepší a samozřejmě nejdražší španělská vína pocházejí z oblasti Ribera del Duero. Je to relativně mladá oblast v systému DO, ve které hrstka vinařských podniků připravuje neuvěřitelná červená vína. Ribera del Duero je rivalem Rioja, španělské oblasti vyvolávající obdiv vrcholnou kvalitou červených vín.
Systém určení kvality:
• Vino de Mesa – nejzákladnější španělské stolní víno
• Vino de la Tierra – víno z určité oblasti, adekvátní francouzské kategorii Vin de Pays
• Denominacion de Origen (DO) – adekvátní francouzské AC
• Denominacion de Origen e Calificada (DOCa) – nejvyšší ocenění vína ve Španělsku
Systém značení podle zrání:
• Joven – mladé víno, které nezrálo v dubových sudech
• Roble – víno, které zrálo krátkou dobu v sudech, obvykle 2 – 4 měsíce
• Crianza – víno, které zrálo v dubových sudech minimálně 6 měsíců, v oblasti Rioja a Ribera del Duero 12 měsíců
• Reserva – víno, které zrálo celkově alespoň 3 roky, z toho 1 rok v dubovém sudu a zbytek v lahvi
• Gran reserva – vybrané víno, které zrálo alespoň 5 let, z toho nejméně 2 roky v dubu a tři v lahvi
Rioja
Oblast Rioja na severu Španělska byla proslulá pěstováním vinné révy již v době antiky. Místní víno mělo vždy dobré renomé a to i přesto, že oblast Rioja nebyla spojena s pobřežím ani velkými městy až do 19. století. Až ve druhé polovině 20. století vznikly první vinařské firmy s obrovskými sklepy a tisíci sudy typu barrique. V roce 1991 získala Rioja jako první oblast nejvyšší stupeň španělské apelace - DOCa. Tato oblast se nalézá na horním toku řeky Ebro, kde je místní klima podmíněno především polohou Biskajského zálivu a charakterizováno atlantickým vlivem, ale také od východu pronikajícími středozemními vlivy. Vzhledem k často kolísajícím klimatickým podmínkám závisí kvalita místního vína na ročníku. Vinařská oblast se dělí na tři podoblasti, které rodí rozdílné typy vína. Rioja Alta je oblast nalézající se na západě na břehu řeky Ebro, která se proslavila jemnými, elegantními víny s nižším obsahem alkoholu. Jedná se o dobře známé vinice zabírající asi 29 000ha, které již několik staletí vyrábí špičková vína. Nejoblíbenější odrůdou je zde Tempranillo, který zabírá největší část oblasti Rioja. Rioja Alavesase proslavila díky svým jedinečným ovocným druhům vín. Oblast Rioja Baja se rozkládá na 25 000ha východně od Logrona. Nejdůležitější odrůdou regionu Rioja je Tempranillo, což je ovocná odrůda, která obsahuje jemné třísloviny. Občas bývá doplňována odrůdou Garnacha, která vínům přidá barvu a tělo. Na bílé odrůdy zde zbývá pouze dvanáctina z celkových viničních ploch, přičemž hlavní roli mezi nimi hraje odrůda Viura, která bývá občas doplňována odrůdami Malvasia a Garnaca blanca.
Opravdu chcete vyprázdnit košík?