Povinnost uvádět výživové údaje a seznam složek se vztahuje na vína od ročníku 2024
Jaké údaje musí být uvedeny v označení výrobků?
[čl. 30 odst. 1 nařízení (EU) č. 1169/2011]
Pozn.: Údaje o energetické hodnotě a o množství tuků, NMK, cukrů a soli se mohou dle čl. 30 odst. 3 nařízení (EU) č. 1169/2011 na obalu pro spotřebitele opakovat.
Jakým způsobem se tyto údaje v označení výrobků uvádí?
V takovém případě se úplné výživové údaje (tj. energetická hodnota a dále množství tuků, NMK, sacharidů, cukrů, bílkovin a soli) uvedou elektronickými prostředky identifikovanými na obalu nebo na etiketě výrobků. [čl. 119 odst. 4 nařízení (EU) č. 1308/2013]
Pozn.: Není možné poskytnout tyto údaje např. prostřednictvím internetových stránek výrobce, protože takovéto stránky obsahují informace relevantní pro marketing nebo údaji o prodejci. Kromě toho internetové stránky běžně sledují informace o uživatelích.
Pokud by však výživové údaje byly poskytovány mimo obal či etiketu výrobků (elektronickými prostředky), pak platí, že musí být uvedeny v tabulkovém formátu se zarovnanými čísly.
[čl. 34 a příloha XV nařízení (EU) č. 1169/2011]
Jak se stanovují výživové hodnoty?
PŘEVODNÍ FAKTORY PRO VÝPOČET ENERGETICKÉ HODNOTY
Udávaná energetická hodnota se vypočítá pomocí těchto převodních faktorů:
sacharidy (s výjimkou polyalkoholů) |
17 kJ/g — 4 kcal/g |
polyalkoholy |
10 kJ/g — 2,4 kcal/g |
bílkoviny |
17 kJ/g — 4 kcal/g |
tuky |
37 kJ/g — 9 kcal/g |
salatrimy |
25 kJ/g — 6 kcal/g |
alkohol (ethanol) |
29 kJ/g — 7 kcal/g |
organické kyseliny |
13 kJ/g — 3 kcal/g |
vláknina |
8 kJ/g — 2 kcal/g |
erythritol |
0 kJ/g — 0 kcal/g |
[čl. 31 odst. 4 nařízení (EU) č. 1169/2011]
Jaká je tolerance v případě rozdílů uvedených hodnot a skutečného obsahu živin?
Příklad: Bude-li na trh uváděna šarže vína (v rozpětí několika let), u které lze očekávat v průběhu času změny (stárnutí), platí čl. 31 odst. 3 nařízení (EU) č. 1169/2011 a to, že hodnoty uvedené v označení by měly odpovídat stavu, v němž je výrobek prodáván.
Jakým způsobem se poskytují výživové údaje elektronickými prostředky?
Pozn.: Není například možné, aby v označení výrobku (na obalu/etiketě) byl uveden odkaz na webové stránky výrobce (www.výrobce.cz), které by obsahovaly informace pro prodejní nebo marketingové účely, anebo by sledovaly a shromažďovaly údaje o uživatelích.
Jakým způsobem se seznam složek poskytuje?
Je-li seznam složek poskytnut elektronickými prostředky, pak se všechny látky způsobující alergie a nesnášenlivost uvedou přímo na obalu/etiketě výrobků se slovem „obsahuje“. [čl. 119 odst. 5 nařízení (EU) č. 1308/2013].
Jakým způsobem uvádět alergenní látky na obalu/etiketě výrobku?
Pozn.: Dále lze v označení výrobků použít nepovinné piktogramy v souladu s čl. 41 odst. 2 a přílohy I části B nařízení (EU) 2019/33, které ovšem nenahrazují výše uvedenou povinnost, tzn. slovní označení látek způsobující alergie a nesnášenlivost.
Jaké složky budou vyžadovány ve složení výrobků?
Podle čl. 48a odst. 2 nařízení (EU) 2019/33 mohou být „zahuštěný hroznový mošt“ a „rektifikovaný moštový koncentrát“ seskupeny v seznamu složek jako „zahuštěný hroznový mošt“.
Naopak „sacharóza“ musí být uvedena samostatně, přičemž příloha VII část B nařízení (EU) č. 1169/2011 umožňuje, aby „všechny druhy sacharózy“ mohly být označeny pouze jako „cukr“.
Pozn.: Jedinou kvasinkovou sloučeninou, která musí být uvedena v seznamu složek, jsou „kvasinkové mannoproteiny“.
Současně platí, že představují-li přídatné látky množství menší než 2 % konečného výrobku, mohou být uvedeny v různém pořadí za ostatními složkami. [příloha VII část A nařízení (EU) č. 1169/2011]
Pozn.: V případě specifických přídatných látek (regulátorů kyselosti a stabilizátorů), používaných operativně na základě ad hoc analýzy prováděné v různých fázích výroby, aby byla zajištěna integrita a stabilita vína, je výrobci dána určitá flexibilita, kdy se ve složení uvedou nejvýše 3 alternativní složky, pokud jsou podobné nebo vzájemně zaměnitelné ve své funkci, přičemž alespoň jedna z těchto látek je přítomna v konečném výrobku [bod 13 preambule nařízení (EU) 2023/1606].
V případě vína nebo vín určených k druhotnému kvašení (výrobě šumivých či perlivých vín), je nutné ve složení uvést složku „víno“ a v závorce rozepsat všechny nutné látky, které byly použity při jejich výrobě.
Pozn.: Výše uvedené platí i v případě scelování vín, kdy je výsledkem míchání více šarží vín tzv. „cuvée“. Pro každé jednotlivé víno, pokud obsahuje různé složky, musí být v závorce uvedeny všechny požadované užité látky.
Souhrnně řečeno, seznam složek musí obsahovat všechny přídatné látky použité při výrobě produktu z révy vinné, které jsou stále přítomny v hotovém produktu (i ve změněné formě), jakož i všechny pomocné látky použité při výrobě produktu, které způsobují alergie nebo nesnášenlivost.
Tabulka uvádějící přehled povolených enologických sloučenin uvedených v čl. 3 odst. 1 nařízení (EU) č. 2019/934, které jsou rozděleny na: přídatné látky, přídatné látky způsobující alergie nebo nesnášenlivost a pomocné látky a pomocné látky způsobujících alergie nebo nesnášenlivost. Přídatné a pomocné látky způsobující alergie nebo nesnášenlivost musí být ve složení nebo na obale výrobků vždy uvedeny.
Název látky |
Název skupiny |
Číslo E |
Přídatná látka |
Pomocná látka |
Kyselina L-(+)-vinná |
Regulátory kyselosti |
E 334 |
ANO |
- |
Kyselina jablečná (D,L-; L-) |
Regulátory kyselosti |
E 334 |
ANO |
- |
Kyselina mléčná |
Regulátory kyselosti |
E 270 |
ANO |
- |
Síran vápenatý |
Regulátory kyselosti |
E 516 |
ANO |
- |
Oxid siřičitý |
Konzervanty a antioxidanty |
E 220 |
Alergen (uvedeno způsobem*) |
- |
Hydrogensiřičitan draselný |
Konzervanty a antioxidanty |
E 228 |
Alergen (uvedeno způsobem*) |
- |
Metadisiřičitan draselný |
Konzervanty a antioxidanty |
E 224 |
Alergen (uvedeno způsobem*) |
- |
Sorban draselný |
Konzervanty a antioxidanty |
E 202 |
ANO |
- |
Lysozym |
Konzervanty a antioxidanty |
E 1105 |
Alergen |
ANO |
Kyselina L-askorbová |
Konzervanty a antioxidanty |
E 300 |
ANO |
- |
Dimethyldikarbonát (DMDC) |
Konzervanty a antioxidanty |
E 242 |
ANO |
- |
Bílkoviny z pšenice |
Čiřicí činidla |
- |
- |
Alergen |
Kasein |
Čiřicí činidla |
- |
- |
Alergen (uvedeno způsobem*) |
Kaseináty draselné |
Čiřicí činidla |
- |
- |
Alergen (uvedeno způsobem*) |
Vaječný albumin |
Čiřicí činidla |
- |
- |
Alergen (uvedeno způsobem*) |
Kyselina citronová |
Stabilizátory |
E 330 |
ANO |
- |
Kyselina metavinná |
Stabilizátory |
E 353 |
ANO |
- |
Arabská guma |
Stabilizátory |
E 414 |
ANO |
- |
Kvasinkové mannoproteiny |
Stabilizátory |
- |
ANO |
- |
Karboxymethylcelulóza |
Stabilizátory |
E466 |
ANO |
- |
Polyaspartát draselný |
Stabilizátory |
E 456 |
ANO |
- |
Argon |
Plyny a balicí plyny |
E 938 |
ANO (lze nahradit tvrzením) |
- |
Dusík |
Plyny a balicí plyny |
E 941 |
ANO (lze nahradit tvrzením) |
- |
Oxid uhličitý |
Plyny a balicí plyny |
E 290 |
ANO (lze nahradit tvrzením) |
- |
Pryskyřice borovice Aleppo |
Jiné postupy |
- |
ANO |
- |
Karamel |
Jiné postupy |
E 150 |
ANO |
- |
* uvedeno způsobem „obsahuje siřičitany / oxid siřičitý“ nebo „obsahuje vejce / vaječnou bílkovina apod.“ nebo „obsahuje mléčný kasein / mléčnou bílkovinu apod.“
[1] výroba uvedená v odst. 1 písm. a) bodě iv) a písm. b) bodě iv) nařízení (EU) č. 1308/2013 (vztaženo pouze pro výrobky s CHOP nebo CHZO) zahrnuje veškeré dotyčné činnosti od sklizně hroznů po dokončení procesů vinifikace s výjimkou sklizně hroznů nepocházejících z příslušné zeměpisné oblasti ve smyslu odst. 1 písm. b) bodu iii) a s výjimkou případných následných procesů (čl. 93 odst. 4 nařízení č. 1308/2013).
[2] „průměrnou hodnotou“ se rozumí hodnota, která nejlépe vyjadřuje množství určité živiny obsažené v dané potravině s ohledem na výkyvy v průběhu roku, spotřebitelské zvyklosti a jiné faktory, které mohou způsobit kolísání skutečných hodnot
[3] „složkou“ se dle čl. 2 odst. 2 písm. f) nařízení (EU) č. 1169/2011 rozumí jakákoli látka nebo produkt, včetně aromat, potravinářských přídatných látek a potravinářských enzymů, a jakákoli součást směsné složky, která je použita při výrobě nebo přípravě potraviny a je v konečném výrobku stále přítomna, i když případně ve změněné formě; za složky se nepovažují rezidua;
Nabízím hrozny dvou odrůd: - Svatovavřinecké cca 200 kg - Ryzling vlašský cca 200 kg Sběr ve vámi zvolené době,…
Koupím hrozny odrůdy Pálava množství 1,5-2 tuny Hrušovany nad Jevišovkou 603 839 606
Plačiče ptactva věrně napodobující let dravce. Nepoužíváme jako strašáka, ale jako cílené odstrašení nežádoucího ptactva. Dotazy na telefonním čísle nebo…
Opravdu chcete vyprázdnit košík?