Označením „armagnac“ je nazýván destilát vyrobený z hroznů pěstovaných na vinicích v okolí francouzského města La Bastide d´Armagnac, resp. třech oblastí Gaskoňska, jak ukládá zákon z roku 1909. Mezi tyto oblasti, jež jsou od roku 1936 označením původu armaňaku (Appellation d´Origine Controlée), patří Bas-Armagnac s osmi tisíci hektary jílovité a písčité půdy umožňující výrobu těch nejlepších armaňaků s ovocnou a komplexní chutí již při krátkém zrání, Tenareze s šest a půl tisíci hektary jílovitě-vápencové půdy, armaňaky z této oblasti zrají déle a jsou o něco těžší a Haut-Armagnac, který je velmi skalnatou oblastí, a tak se zde nachází jen přibližně pět set hektarů vinic.
Historie značky Chabot sahá do roku 1828, kdy rodina Chabot - producenti vína z vesnice Labastide d´Armagnac v jihozápadní Francii v provincii Aquitaine na úpatí Pyrenejí založila vlastní společnost. V té době většina rodinných prostředků pocházela z produkce hroznů, které se využívaly pro výrobu armaňaků. Dalším zdrojem příjmů byl pak chov skotu a hus. Husy totiž patřily od dávných dob ke zvířatům, která se dají ochočit. Po staletí toho využívali obyvatelé Gaskoňska a husy zde hlídaly sklepy, kde byly uchovávány v sudech ty nejstarší armaňaky. V dnešní době již Chabot sice nevyužívá husy jako strážce, ale tradice výroby armaňaků nesrovnatelné kvality přetrvává více jak 150 let.
Značky Chabot i Sempé používají k výrobě armaňaku převážně bílá vína odrůd Ugni Blanc, Colombard, Folle Blanch a Baco Blanc. Armaňak je tradičně destilován pouze jednou v nepřetržitém procesu (během zimy po ukončení kvašení) za použití měděných destilátorů, nazývaných „alambics“ a za nižší teploty než koňak. Pro zrání se používají ručně vyráběné sudy z černého dubu. Ve sklepích společnosti probíhá proces zrání pod bedlivým dohledem sklepmistrů. Armaňak zde pomalu získává barvu a třísloviny z dubových sudů, síla alkoholu se snižuje a postupně roste síla aroma, barvy a chuti. Sklepmistři na základě svých dlouholetých zkušeností určují, kdy je vyzrálý armaňak připraven pro míchání. Po naplnění lahví je proces zrání u konce. Optimální způsob skladování lahví je ve tmě při teplotě 12 °C v kolmé poloze.
Během svého trvání je vynikající kvalita armaňaků Chabot a Sempé uznávána odborníky ve světě destilátů a jednotlivé armaňaky získávají ocenění na prestižních mezinárodních soutěžích.
Obě značky Chabot i Sempé jsou exportovány z Francie do celého světa, mezi pravidelné zákazníky patří vysocí politici různých zemí, velvyslanci i podnikatelská veřejnost.
Prémiový armagnac
Kolekce ročníkových armagnaců patří k řadě prestižních armagnaců Chabot, z nichž nejstarší se datuje...
Na cestě
Chabot
Kolekce ročníkových armagnaců patří k řadě prestižních armagnaců Chabot, z nichž nejstarší se datuje...
Kolekce ročníkových armagnaců patří k řadě prestižních armagnaců Chabot, z nichž nejstarší se datuje...
Kolekce ročníkových armagnaců patří k řadě prestižních armagnaců Chabot, z nichž nejstarší se datuje...
Kolekce ročníkových armagnaců patří k řadě prestižních armagnaců Chabot, z nichž nejstarší se datuje...
Kolekce ročníkových armagnaců patří k řadě prestižních armagnaců Chabot, z nichž nejstarší se datuje...
7 690 Kč
6 355.37 Kč bez DPH
Skladem
Chabot
Kolekce ročníkových armagnaců patří k řadě prestižních armagnaců Chabot, z nichž nejstarší se datuje...
Kolekce ročníkových armagnaců patří k řadě prestižních armagnaců Chabot, z nichž nejstarší se datuje...
Opravdu chcete vyprázdnit košík?